Velkommen til Spiral Cellars Owners club

Først og fremmest - Velkommen i den eksklusive klub af Spiral Cellars ejere!

Du vil her på siden bl.a. få tips til hvordan du vedligeholder og får størst glæde af din vinkælder.

Som du måske vil bemærke, er guiden bemærkelsesværdigt kort og der er relativt få instruktioner at finde. En af fordelene ved at have valgt en Spiral Cellar er nemlig, at den er så dejlig enkel at betjene og -vedligeholde, at friheden til at planlægge- og nyde indholdet bliver omdrejningspunktet.

Indretning

Med en ny vinkælder og mange nye hyldemeter til rådighed, er det fristende at begynde at lægge vin på hylderne med det samme. Det kan dog være en ret uoverskuelig opgave at vide, hvordan man organiserer en kælder på størrelse med en Spiral Cellar.

Vi tilbyder dig her et par praktiske tips til, hvordan du ret enkelt kan organisere- og komme til at bruge din nye kælder:

  • Start med at beslutte hvordan du vil klassificere din vin. Din kælder er et personligt rum og afspejler din vinkøbssmag. Den mest almindelige tilgang til sortering af vin er efter farve og derefter ideelt set efter land og/eller sort. Men vinsæmlere er ligeså forskellige som de vine de er så passioneret omkring, og måske har du en anden og mere personlig tilgang. Måske foretrækker du at organisere din vin efter hvornår den skal drikkes eller efter hvor- og hvornår du købte den? Uanset hvilket system du beslutter dig for, er det vigtigste at holde sig til det du beslutter. Ingen afvigelser! Mærk dine hylder for nem identifikation. Den nemmeste og smarteste måde at gøre dette på, er med vores selvklæbende hyldenumre, som skal placeres over hver hylde. Du kan derefter bruge en kælderjournal til manuelt at registrere, hvilken vin der er gemt på hver hylde, eller elektronisk via nogle af de mange apps der findes til at skabe overblik, f.eks. ‘CellarTracker’ eller ‘InVintory’.

    Øverste rækker for nem adgang

    Vi anbefaler at opbevare vine, der er klar til at drikke og / eller dagligt drikker vine i de øverste rækker i din kælder, da de er de nemmeste at få adgang til.

    Nederste rækker til gemmevin

    Vin der kræver en længere modning, bør opbevares i bunden af kælderen, hvor de ikke er så lette at få adgang til og dermed bliver mindre forstyrret. Vi anbefaler også at placere kasser med vin i bunden af kælderen.

    Etiketter opad

    Flasker skal opbevares med etiketter opad, så de er lette at identificere. Dette sikrer, at vertikale årgange kan differentieres uden at forstyrre bundfald ved at dreje eller fjerne dem.

    Lad din vin bundfælde sig

    Når du har flyttet din eksisterende samling fra sit tidligere hjem og ind i din Spiral Cellar, skal du give den to til tre uger til at falde til ro (især hvis den har rejst langt). Husk, jo ældre vinen er, jo større er dens behov for at falde til ro.

Sæt dit helt eget præg på dine nye vinkælder med vores udvalg af accessories. Du kan til enhver tid tilkøbe disse. Vi tilbyder et udvalg af forskellige tinbeklædninger, måtter, safes og vindisplays.

Vedligeholdelse af kælderen

  • Når din Spiral Cellar er bygget færdig og rengjort, skal den have lov at tørre med lugen åben i en periode på 2-4 uger.

    Tørringsperioden kan afkortes ved at du lukker lugen og stopper ventilationsrørene til, så der ikke tilføres frisk luft til kælderen udefra, og herefter anvender en elektrisk affugter. Husk at tømme vandbeholderen hyppigt. Efter en uges tid vil din kælder formodentlig være tilstrækkeligt affugtet. Husk at åbne for ventilationsrørene igen, så din kælder ventileres med frisk luft. Du skulle nu være klar til flytte ind med din vinsamling.

    Din kælder passer i princippet sig selv, men det kan være en god idé, at du et par gange om året checker ventilationsrørene samt temperatur og luftfugtighed. Her får du et par tips til hvad du selv kan gøre hvis temperatur og luftfugtighed ikke er indenfor det der tilrådes til vinopbevaring.

  • Vin bør opbevares ved konstante temperaturer. Om det er ved 5° eller 21° C er i virkeligheden nok ikke så vigtigt på kort sigt som størrelsen og frekvensen på udsvingene, men som bekendt giver lavere temperaturer langsommere udvikling af vinen.

    Blandt vinentusiaster betragtes 13° C som den perfekte kælder temperatur, mens alt mellem 8° og 18° C betragtes som absolut acceptabelt, blot udsvingene som nævnt er få og små.

    Hvad gør jeg hvis kælderen bliver for varm? Undersøg om dine ventilationsrør er blokerede eller delvist blokerede. Det hænder at små dyr kan have fundet vej ind i rørene og bygger rede der eller at visne blade har fundet vej ind og samlet sig der.

    En måde at undersøge rørene er ved at placere en røgpind/røgtændstik i kælderen for herefter at suge røgen ud ved at placere mundstykket af en støvsuger nær ventilationsrørenes munding uden på bygningen. Kommer røgen ud i et hurtigt og fint flow er rørene sandsynligvis uden blokeringer.

    Undersøg om det kan være gulvvarme der er problemet. Er der monteret gulvvarme efter din Spiral Cellar er monteret skal der være isoleret godt mellem de to enheder ellers vil gulvvarmen påvirke kælderens temperatur Er der stor solpåvirkning af det rum kælderen er placeret i, kan dette også have en påvirkning af kælderens temperatur. Solopvarmning af glaslugen er en varmekilde og samtidig kan den sol-opvarmede luft i rummet godt sive ind i kælderen og derved forhøje kælderens temperatur. En bedre solafskærmning af rummet kan være en måde at løse problemet.

  • Eksperterne mener at en luftfugtighed på 50-70% er ideel. 75% er stadig ok men 80% bør være det maksimale i din Spiral Cellar.

    Hvad gør jeg ved for høj luftfugtighed? Forøget luftfugtighed i den luft vi får tilført udefra, kan være en udfordring. I varme måneder hvor luftfugtigheden er højest, kan der udvikles mug der potentielt ødelægger og pletter etiketterne på flaskerne. Dog er den blide, konstante ventilation med til at hindre mugvæksten.

    Størst er risikoen for mugdannelser i foråret og den tidligere sommer. Her er kælderens temperatur stadig på sit koldeste, hvilket betyder at luftens evne til at optage vanddamp er lille, mens den absolutte luftfugtighed i rummet over allerede er steget fra vinterens lave niveau. Senere på sommeren vil kælderens temperatur være lidt varmere, hvilket øger luftens evne til at optage vanddamp. Om vinteren er fugt fra rummet over sjældent et problem da både den absolutte og relative luftfugtighed af det opvarmede boligareal vil være ret lav og tæt på identisk med den lave absolutte luftfugtighed i den kolde luft udendørs.

    Hvis du har mistanke om fugtproblemer i din kælder bør du overveje at reducere den relative luftfugtighed til den lavere ende af det eksperterne anbefaler. Dette kan du gøre ved at:

    Undersøg om ventilationsrørene er frie (se hvordan under punktet om temperaturer ovenfor)

    Anvendelse af kemisk affugter. Placer en eller flere i kælderen. Husk at tømme regelmæssigt. Placer en elektrisk affugter i kælderen midlertidigt. Opbevarer du andet end flasker i kælderen, så vær sikker på det ikke er varer der afgiver fugt. For at forhindre at etiketter bliver plettede kan du påføre lak, eksempelvis hårlak eller et silikone baseret produkt som aerosol sko renser – begge meget beskyttende foranstaltning mod den fugt der kan få mug/meldug til at vokse på- og plette etiketterne.

    Opbevar ikke papkasser i din kælder, da de absorberer fugt, som kan få skimmelsvamp til at udvikle sig.

    Hvad gør jeg ved for lav luftfugtighed? Hvis luftfugtigheden bliver for lav vil korkpropperne tørre ud udefra og ind. Det betyder at du, når du åbner vinen, trækker kernen ud med proptrækkeren. Med andre ord kommer du til at ‘udhule’ proppen mens siderne bliver siddende i flasken og smuldrende kork er allerede drysset ned i flasken.

    Desuden vil en udtørret korkprop give mulighed for at der kommer ilt til vinen, hvilket giver en utilsigtet hurtigere udvikling og modning af vinen.

    Under meget tørre forhold kan du prøve et af følgende:

    Dæk gulvet med et fint lag rent grus eller sand. Det vil give et rustikt udtryk men har samtidig den fordel at det kan vandes med en kande med ugentlige intervaller og tilfører derved luften i kælderen mere fugt Alternativt kan du placere en stor skål med vand så højt i kælderen som muligt. Læg et klæde der skal fungere som ‘væge’ over kanten af skålen.

    Placer en fugter midlertidigt i kælderen indtil fugtprocenten igen er stabiliseret.

  • Er din kælder taget i brug, bør du ikke anvende blegemiddelbaserede rengøringsmidler til at rengøre din kælder med, da de kan forårsage korrosion eller ubehagelige lugte der kan ødelægge dine vine.

    Med tiden kan din kælder blive støvet. I så fald kan den forsigtigt og omhyggeligt børstes, afstøves eller støvsuges med en håndholdt enhed.

    Luger Hold gulvrammen og hængselmekanismen fri for støv og snavs. Er din vinkælder monteret med en glasluge, kan denne rengøres med en ren klud og glasrens. Brug ikke slibende rengøringsmidler på glas og brug i øvrigt din sunde fornuft for at undgå at ridse glaslugen. Selvom den er lavet af hærdet glas, er den ikke ridsefast. Skulle du få ridser på glasset kan disse som oftest udbedres. Er uheldet ude, så spørg os eller forhør dig hos en lokal glasreperatør.

    Trinbeklædning Hvis du har tilvalgt Amtico trinbeklædning, vil en lejlighedsvis rengøring med en fugtig klud, få dem til at holde sig flotte. Har du trinbeklædning i læder, anbefales lejlighedsvis anvendelse af standard læderplejecreme.

  • Produkter der afgiver lugt såsom rengøringsprodukter, kemikalier, maling, vaskemiddel, parfumerede produkter og fordærvelige varer, affald o.l. bør ikke opbevares i kælderen, da de er tilbøjelige til at udsende lugte som meget vel kan sive igennem proppen.

  • Hvis jeg har en motoriseret luge

    En motoriseret luge er tilkoblet strøm til betjening af lugen. Skulle strømmen gå, og du har behov for at komme ned i kælderen, kan du løsne motorarmen oppefra, så du kan åbne lugen manuelt. Glasluge med ramme: Løsn skruen hvor montorarmen er monteret på glaslugen. Herefter vil motorarmen, der stadig vil være fastmonteret inde i kælderen, falde over mod kældervæggen. Gasarmen der er monteret vil nu kunne hjælpe dig med at løfte den tunge luge op. Glasluge uden ramme (nyt design): Løsn skruen. Glasset kan nu løftes af med store sugekopper.

    Bemærk! Løft ikke kun i det ene hjørne/en side af lugen, men fordel vægen med et bredt greb på lang-siden af lugen, alternativt kan du få en person til at løfte i den ene side mens du løfter i den anden. Løfter du kun i den ene ende risikerer du at ‘vride’ lugen på grund af den tunge vægt.

    Hvis jeg bliver lukkket nede i kælderen Luge med ramme: Vil du gerne gardere dig mod dette scenarie, kan du have en fastnøgle liggende i kælderen der passer til den møtrik der fastholder motorarmen på glaslugen (typisk nøgle 17, men check da det kan variere fra model til model). Når du løsner vil motorarmen falde over mod kældervæggen som beskrevet ovenfor i tilfældet hvor du løsner samme ovenfra. Du vil nu kunne skubbe lugen op. Luge uden ramme (nyt design): tryk på 'panikknappen' på center af søjlen og lugen åbner.

  • Placering og betening af kontakt Betjening af lugen kan med den tilgængelige teknologi foregå på mange måder, f.eks. fra en smartphone.

    VI HENSTILLER TIL, FOR SIKKERHEDENS SKYLD, at betjeningen af lugen udelukkende kan finde sted, når den er indenfor synsvidde. Åbning og lukning bør kun kunne finde sted ved et aktivt tryk under hele åbne- og lukke forløbet. Således eliminerer man risikoen for, at nogen falder ned eller kommer i klemme. Man bør altid have øjnene rettet mod kælderen og mulighed for straks at afbryde betjeningen hvis noget uforudset skulle opstå. Efterlever man disse regler har man altid en sikker betjening af lugen.

    På det el-diagram elektrikeren har fået udleveret af os, foreskriver vi af samme grund en fjederbelastet vippeafbryder. Den har den fordel at op/ned funktionen afbrydes i det øjeblik der ikke længere trykkes på knappen. Det kan også være en markisekontakt med separat op og ned tryk, så længe betjeningen kræver et aktivt tryk.

    Vælger man en anden løsning til betjening af lugen, har man selv valgt at kompromittere den foreskrevne sikkerhedsforanstaltning.

Sikkerhed